Digital detox – 4 tips för en mindre uppkopplad och mer fokuserad vardag

Digitaliseringen har naturligtvis sina fördelar. Vi är bara ett telefonsamtal bort från våra långväga familjemedlemmar och vi kan tillgå arbetserbjudanden som vi aldrig ens skulle drömma om utan internet. Men ständig uppkoppling har också sina uppenbara fördelar, såväl för vår mentala som fysiska hälsa. Därför kan en digital detox vara ett sätt att leva ett mer fokuserat och inte minst närvarande liv.

 Vi lever utan tvekan i en tid där det mesta görs på nätet. Tekniken har blivit en nästan oundviklig del av våra liv, från att vi chattar med vänner på sociala medier till att vi använder digital signering för att legitimera oss online – vi är uppkopplade i stort sett dygnet runt. 

Att ta en paus från det ständiga scrollandet är således en utmaning för många. Men du behöver inte isolera dig från världen helt och hållet för att ta en digital paus. Här är 4 tips för en digital detox som i slutändan kommer att göra dig mer fokuserad.

  1. Ta för vana att göra annat än att stirra på en skärm

Det första du bör göra för att leva ett mindre uppkopplat liv är att vänja dig vid att inte stirra på en skärm hela dagen. Om du sitter framför en dator hela arbetsdagen, antingen på hemmakontoret eller på en formell arbetsplats, bör du undvika att scrolla på diverse sociala medier under dina pauser. Försök i stället att läsa ett kapitel i en bok, klämma in ett kort träningspass eller ta en promenad. I slutet av arbetsdagen kan du ägna 10–20 minuter åt att scrolla, men försök sedan att ha något annat inplanerat.

  1. Stäng av alla notiser på mobilen

Ett annat sätt att behålla fokuset under dagen och inte scrolla slentrianmässigt på sociala medier är att stänga av notiserna på mobilen. På så sätt får du inte en notis varje gång någon taggar dig i en löjlig meme eller skickar en snap. Således kommer du inte längre att plocka fram mobilen så fort den vibrerar. Istället kan du vänja dig vid att titta på notiserna på kvällen. Om någon vill något viktigt lär de ringa till dig.

  1. Lägg undan mobilen i sociala sammanhang

Det finns inget mer otrevligt än en person som tittar på sin mobil var femte minut istället för att delta i samtalet. Snälla, var inte den personen. Det är bättre att lägga undan mobilen när du är tillsammans med vänner och familj. När det finns folk omkring dig behöver du trots allt inte bekräftelse från sociala medier och får således en chans att ta en paus från scrollandet.

  1. Undvik att titta på mobilen när du vaknar

Visste du att hjärnan först tar emot information cirka 30 minuter efter att du vaknat? Därför finns det inga riktiga fördelar med att scrolla på morgonen. Men det är ett beroende som många människor har – de känner sig tvungna att se vilka uppdateringar som gjorts sedan i går kväll. Men försök att undvika att titta på mobilen så fort du vaknar. Lämna scrollandet till lunchtid så kommer du att få en lugn och fokuserad morgon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.