Har du en talang? Något du har en fallenhet för och därför med lätthet har kunnat tillägna dig? Eller tror du inte på konceptet som sådant. I den här artikeln tittar vi närmare på vad talang är och vad forskningen på området säger.
För att gå rakt på sak. Forskare har inte kunnat härleda att det finns någon medfödd förmåga. Ingen är född till investerare, advokat eller läkare eller tennisspelare. Ingen blir framgångsrik utan många timmars hårt arbete. Med det sagt, vad menar man när man säger att någon har talang?
Rätt person på rätt plats
Idag pratar många företag om talent management och jakten på att finna de bästa “talangerna” till ett företag kan vara en stor post hos företag. Headhunters är viktiga spelare på arbetsmarknaden. Inom exempelvis en HR specialistubildning är detta ett viktigt delmoment. Men vad är det egentligen man är ute efter när man jagar en “talang”?
Om frågan “Vad är talang?” Ställs till olika företag kommer de att svara på olika sätt beroende på vad det är för slags organisation, vad organisationen har för mål och visioner. Det här är mycket intressant eftersom det på sitt sätt bekräftar att talang (även om det inte är vetenskapligt erkänt begrepp) också är relativt. En individ som anses vara en talang på en arbetsplats, förstår man inte poängen av på en annan. Det handlar om att vara på rätt plats utifrån sina individuella förutsättningar.
Inget man är – något man blir
Även om det är gängse accepterat att talang är något medfött och synonymt med ord som begåvning, färdighet, fallenhet eller lovande person, så finns det ingen tydlig bevisning i forskningen att talang är en medfödd förmåga att bli duktig i något specifikt. Istället lutar forskningen mot att alla har talang, men att inte alla ser den som utvecklingsbar och är därför inte villig att jobba för att uppnå dess fulla potential. En tennisspelare som Björn Borg hade aldrig blivit den stora grand-slam-mästare han blev om han hade valt att engagera sig i, låt oss säga, scouterna.
På samma sätt är det förlegat och missvisande att tro att talang är något enbart unga människor kan ha. Inom näringslivet är det tyvärr ofta så. Därför kallar man sällan en 60-årig programmerare med exceptionella egenskaper för talang. Hon eller han kallas istället för senior programmerar. Medans hennes yngre kollega betraktas som en talang. Läs mer om utveckling av talang och kreativitet här.
Detta är oerhört missvisande, du blir inte mindre duktig på något med åldern, om det inte rör sig om rena idrottsprestationer. Snarare tvärtom. Framgångsrika företag och organisationer ser igenom dessa fallgropar och går inte med på premissen att talang är något medfött eller kopplat till en specifik ålder. Man inser att det är något dynamiskt som utvecklas i olika delar av livet.
Förstärkt talang
En viktig aspekt av begreppet talang, är hur den ofta formar våra barn. Vuxna i barns närhet kan erkänna och förstärka olika små genetiska och miljömässiga fördelar under åren. På så vis blir den långa killen alltid vald först i basketen, och den som kan läsa lite bättre än sina klasskamrater i början alltid satt i den mer avancerade läsgruppen. På så vis förstärks skillnaderna mellan dem som upplevs mer talangfulla än dem som inte verkar ha det från en tidig ålder. Allt för att man inte ifrågasätter talang so koncept.