Om du går i lånetankar så är du långt ifrån ensam. Varje år så tecknar svenskarna upp sig på hundratusentals olika lån för att kunna finansiera olika projekt och större köp. Om du går i lånetankar så är det inte särskilt konstigt att du känner en hel del oro och har svårt att fokusera på detta. Ett lån kan vara ett riktigt kraftfullt ekonomiskt verktyg att utnyttja, men det behöver göras på rätt sätt för att ge ett positivt utfall.
Samtidigt så är den svenska lånemarknaden oerhört förvirrande och det är inte särskilt ovanligt att man helt enkelt blir överväldigad av all information som det finns att ta del av. I den här texten kommer vi att ge dig som läsare en bra kunskap kring hur den svenska lånemarknaden fungerar, som förhoppningsvis kan agera som en bra grund att stå på, oavsett om du ska låna 5000 eller 600 000 kronor.
Var kan man vända sig för lån?
Det finns primärt två olika typer av långivare som är aktiva i Sverige idag. Den första är banker och alla Sveriges storbanker erbjuder idag olika typer av lån till gamla och nya kunder. Banken är vanlig att använda sig av när man exempelvis ska teckna upp sig på ett bolån eller ett större privatlån.Det finns också fristående långivare som ibland erbjuder bättre räntor eller lån som är lättare att bli beviljad på.
Så vilken av dessa bör man välja? Det måste varje låntagare ta ställning till individuellt. Tänk på att en bättre ränta kan spara in stora pengar i det långa loppet, men det är samtidigt viktigt att man säkerställer att man är trygg i det man väljer för att kunna hålla fokus på sin utbildning eller sitt jobb.
Kreditupplysningar
En kreditupplysning är någonting som du kanske redan har koll på, men det kan vara väl värt med en snabb genomgång ändå. En kreditupplysning är en rapport kring hur en persons privatekonomi ser ut och ger långivaren i fråga en uppfattning kring huruvida det är en god ide att låna ut pengar till en person eller inte. Om man tecknar upp sig på ett lån hos sin bank så görs det alltid en kreditupplysning, då oftast via Upplysningscentralen. Det går också att teckna upp sig på lån utan kreditupplysningar, men då enbart via fristående långivare.
I dessa situationer kan ett lån vara en bra ide
Det finns vissa situationer där ett lån kan vara ett väldigt rimligt beslut att fatta. Det kan röra sig om att man behöver skjuta till kapital för att kunna renovera ens bostad, eller så behöver man lite extra pengar för att kunna köpa en ny bil. Man bör dock akta sig väldigt noga för att låna för att konsumera till saker som inte är direkt nödvändigt. Ibland så kan man behöva åtgärda någonting akut genom ett lån, men man bör inte skuldsätta sig för att exempelvis åka på en resa då detta kan leda till ekonomiska problem.