Så fokuserar du bäst under din utbildning – 4 tips för att uppnå dina mål

Att studera och utbilda sig kan sväva mellan allting från fantastiskt till jobbigt och omotiverade. Om man känner att man har problem med att fokusera och känner sig omotiverad så finns det några tekniker att använda sig av för att vända trenden.

Oavsett vad du läser för utbildning så kommer du garanterat stöta på dagar där du inte har någon energi eller motivation att göra någonting relaterat till skolan. Detta är helt normalt och är någonting som man bara får finna sig i. Det finns däremot en del tekniker som man kan använda sig av för att se till att dessa dagar inte kommer särskilt ofta. I den här texten delar vi med oss av 4 tekniker som du kan använda för att lyckas hålla koncentrationen bättre i skolan.

Se till att du har tillräckligt mycket energi för att orka fokusera

Detta är det absolut viktigaste man behöver se till att göra. Genom att äta ordentligt och nyttigt så ser man till att man har ork och energi att hålla sig fokuserad under en längre period. Att fylla på med kaffe med jämna mellanrum kan också vara en god ide eftersom koffein hjälper med koncentrationsförmågan.


Välj en dag där du är helt ledig från skolarbete

Att välja ut en dag som du är helt ledig från allt var skolarbete heter och som du får använda till precis det du känner för är en bra teknik för att undvika skoltrötthet. Istället för att du ska sätta dig ner en lördag eller en söndag och slänga ihop några halvhjärtade timmars plugg innan du ger upp för dagen kan det vara bättre att bestämma en dag i veckan där du är helt och hållet ledigt från allt skolarbete. På så sätt så har du någonting att se fram emot under veckan, samtidigt som det blir ett utmärkt sätt att ladda batterierna på.

Gör upp en plan för dina studier varje vecka eller dag

Detta är någonting som är väldigt enkelt att göra, men som kan ha en massiv påverkan på hur väl du presterar i skolan. Genom att sätta sig ner och skriva ner allting som man behöver få gjort under en vecka eller dag så skapar du dels en överblick, någonting som kan hjälpa med att minska stress, samtidigt som du ger dig själv tydliga ramar för hur du ska arbeta för att hinna med allting som du behöver göra.

Medans du studerar

Medans du sitter ner och arbetar på en uppsats eller liknande så är det en väldigt god ide att lägga undan telefonen och andra saker som kan göra att du skiftar fokus från det som du egentligen håller på med. På så sätt blir du inte lockad att svara på ett sms eller uppdatera dina nyhetsflöden.

Samtidigt så är det viktigt att man tar pauser med jämna mellanrum. Våra hjärnor klarar inte av flera timmars intensivt pluggande utan att bli trötta och tappa koncentrationen. Det finns även vissa hjälpmedel, såsom blåljusglasögon, som kan hjälpa dig att hålla koncentrationen under en längre tid framför en skärm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.