Så håller du dig fokuserad på jobbet

Tappar du lätt fokus på jobbet? Att hålla sig fokuserad under arbetet är något som många kämpar med. Ibland kan det kännas omöjligt att hålla sig fokuserad på sina arbetsuppgifter. Men det finns några smarta knep som kan hjälpa dig att bli mer skärpt och fokuserad. Här följer några av dem.

Pauser är viktiga

Glöm inte att ta pauser lite då och då under dagen. Vissa arbetsdagar är mycket stressigare än andra. Det kan man inte alltid göra något åt. Det ska dock alltid finnas tid till pauser under arbetsdagarna. Man kanske inte alltid kan ta längre pauser, men ett par minuter räcker fint. När du tar en paus i ditt arbete ger du dig själv lite tid till att varva ner och ladda upp. Även kortare pauser gör en enorm skillnad för energinivån. Om du känner att du börjar tappa fokus bör du ge dig själv en paus på några minuter.

Sitt inte stilla för länge

Undvik allt för mycket stillasittande. Om du har möjlighet att arbeta stående är det alltid bättre. Det är inte bara mer hälsosamt, det hjälper dig även att hålla dig vaken. Om du arbetar på ett kontor bör du se till att införskaffa ett justerbart skrivbord så att du själv kan välja om du vill arbeta sittandes eller stående. Det är helt klart värt investeringen. Du bör även se till att ha en ergonomisk kontorsstol till de arbetspass där du arbetar sittandes.

Låt inte tankarna flyga iväg

Lär dig att släppa taget om negativa och stressande tankar. Det är ok att tankar poppar upp lite då och då, men försök att släppa dem direkt. Om man vill kan man alltid prova på mindfulness-övningar. Dessa kan göra det lättare för dig att ta kontroll över dina egna tankar och fokusera på nuet.

Ät och drick ordentligt

Kom ihåg att fylla på med ny energi under dagen. At arbeta en hel dag utan varken mat eller något att dricka brukar aldrig sluta bra. Anpassa dina mål efter ditt arbete. Om du har tillgång till en cafeteria så använd den. Om du inte har tillgång till en cafeteria kan du alltid packa med dig egna lunchlådor och mellanmål hemifrån. Det behöver inte vara något avancerat. Det viktigaste är att du har något att dricka och äta under arbetsdagen.

Släpp arbetet när du går hem

Ta inte med dig arbetet hem. Lämna det på din arbetsplats. Om du tar med dig tankar och stress kring ditt arbete kommer du inte kunna slappna av på din fritid. Avsluta dina arbetsuppgifter under arbetsdagen. Ta inte med dig arbetsuppgifter hem om du inte måste.

 Om du är egenföretagare som arbetar hemifrån kan detta såklart vara ganska svårt. Se då till att arbeta från ett specifikt rum i ditt hem, gärna med en dörr som du kan stänga efter dig när du har jobbat klart. När dörren är stängd kan du sluta tänka på jobbet och njuta av din fritid istället.

Det är viktigt att skilja arbetstiden från fritiden. Om det finns en gräns mellan de två blir det lättare att fokusera på dem var för sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.